söndag 2 juli 2017

Jonas Sjöstedt (V) om 16 veckor skollov

Jonas Sjöstedt var först ut att bli intervjuad av Majblommans knattereporter-team. Filip Stennert, 11 år med Clara Herkendell som vår erfarna side kick.
Se intervjun på MajTV

 Se intervjun på MajTV

Filip: De flesta föräldrar arbetar och har 5 veckor semester. Skolbarn är lediga 16 veckor och sommarlovet är det längsta lovet med 10 veckor. Majblommans rapport visar att 150.000 barn var ensamma minst en vecka medan föräldrarna arbetade förra sommarlovet. Vad tycker du om det?

Jonas: Det är inte bra, alla barn ska ha rätt att göra roliga saker på sommarlovet. Det handlar om två saker: det ena är sommarlovspengar som kan användas till roliga aktiviteter och det är jätteroligt att vi ser att tio tusentals barn har kunnat få fina sommarlov, det är vi glada för.
Det andra är att kommunerna fuskar lite med fritids och stänger vissa fritids och ber barnen åka till ett annat fritids i en annan stadsdel där barnen inte känner personalen. Jag tycker att kommunerna ska leva upp till det de ska, dvs att ha fritids öppet hela sommarlovet.

Clara: Skollagen säger att kommunerna ska erbjuda fritids till och med att barnen är 13 år och att de ska vara öppna även när skolan är stängd. Det är bara 15 procent av landets kommuner som har det och det betyder att kommunerna inte tolkar skollagen till barnets bästa. Vad tänker du om det?

Jonas: Jag tycker det är helt fel och man ska ta hand om alla även på sommaren. Det är något som vi vänsterpartister ofta tar upp i kommunerna och vi säger till dem att detta fungerar. För många barn är det skillnaden mellan att ha ett tråkigt och ensamt sommarlov och att faktiskt få ha det kul och bra och får vara med sina vänner.

Filip: Anta att alla barn har rösträtt nästa år och du ska vinna deras förtroende. Vilken fråga skulle du då välja och hur skulle du argumentera för att vinna deras röster?

Jonas: Mitt intryck är att barn och unga tänker mycket på de stora framtidsfrågorna. De funderar över att vi håller på att förstöra vårt klimat, de funderar över att världen är så orättvis och att människor ska tvingas på flykt eftersom det är så mycket krig. Jag hade nog velat tala om de frågorna eftersom jag tycker att det är de frågorna jag får från barn och unga. De tar det på stort allvar.

Clara: Nu har ju barn inte rösträtt, så i vilka sammanhang skulle du kunna lyfta dessa frågor?

Jonas: Jag är ofta ute på skolor och möter ungdomar. Sedan har vi faktiskt en särskild inriktning när vi förhandlar med regeringen om budgeten. Vi lägger många förslag som gör livet lättare för många barn. Det handlar om barn på flykt och att familjer ska få leva ihop. Vardagliga saker i Sverige, som t.ex. sommarlovsbidraget, att det ska finnas pengar till glasögon, att man inte ska behöva betala för läkemedel, att det ska finnas sommarjobb, att föräldrar som är ensamma med sina barn ska få bättre ekonomi. Jag tycker att vi lyfter upp barns rättigheter och villkor. Men vi skulle kunna bli ännu bättre.